diumenge, 3 de maig del 2009

matrimoni, matrimonio, una gran diferència



He tingut ocasió de llegir la definició de la paraula "matrimoni" segons el DIEC, Diccionari normatiu de la llengua catalana i la curiositat m'ha fet cercar quina és la definició que dóna la DRAE, el diccionari normatiu de la llengua espanyola. Intuïa que hi hauria una lleu diferència i no he anat errada. Les definicions dels diccionaris han de satisfer els usuaris que l'empren i reflecteixen els valors i les creences de la seva societat. És per això que a mi les dues definicions no són definicions i prou, sinó manifestacions d'una manera de ser.

Matrimoni segons el DIEC:

1 1 m. [AN] [DR] [SO] Unió legítima entre dues persones que es comprometen a portar una vida en comú, establerta mitjançant certs ritus o formalitats legals. Matrimoni religiós. Unir-se en matrimoni, contraure matrimoni. Anul·lar el matrimoni. Va ser un matrimoni de pura conveniència. En alguns països la legislació preveu el matrimoni entre dues persones del mateix sexe.
1 2 [DR] [RE] matrimoni canònic Matrimoni religiós celebrat segons les normes del dret canònic.
1 3 [LC] [DR] matrimoni civil Matrimoni que té lloc davant un magistrat civil.
1 4 [AD] [DR] matrimoni rat Matrimoni no consumat.
2 m. [RE] Sagrament d’algunes confessions cristianes pel qual s’uneixen un home i una dona d’acord amb les prescripcions de la seva església.
3 m. [LC] Parella formada per dos cònjuges. Un matrimoni molt ben avingut. Separar-se un matrimoni. Al primer pis hi viu un matrimoni jove.

Matrimoni segons la RAE

(Del lat. matrimonĭum).

1. m. Unión de hombre y mujer concertada mediante determinados ritos o formalidades legales.

2. m. En el catolicismo, sacramento por el cual el hombre y la mujer se ligan perpetuamente con arreglo a las prescripciones de la Iglesia.

3. m. coloq. Marido y mujer. En este cuarto vive un matrimonio.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Què t'anava a dir...